Luisteren zonder oordeel

Eenvoudig of grote uitdaging
Het klinkt zo eenvoudig maar is het in de praktijk ook zo? Het blijkt vaak een grote uitdaging. Waarom? Omdat we geneigd zijn de ander zo te beluisteren dat we voortdurend nagaan of en hoe het antwoord in ons eigen straatje past. Je hoort dan wat je wilt horen in plaats van te onderzoeken wat de ander nu precies bedoelt. Als het spannend wordt ga je van de weeromstuit ook nog eens gesloten en suggestieve vragen stellen. (gesloten vragen: vragen die enkel met ja of nee beantwoord kunnen worden) Dat helpt niet. Wat wel?

Oordeel uitstellen

Probeer je voor te stellen dat je je oordeel uitstelt totdat je nauwkeurig weet wat de ander bedoelt. Carl R. Rogers noemt dit 'non evaluatief luisteren'. Dus, je oordeel uitstellen en eerst luisteren en vragen stellen ter verduidelijking. Je wil de ander echt begrijpen. Wanneer weet je dat je de ander hebt begrepen? Geef een samenvatting van wat de ander je heeft verteld en vraag of je het zo goed hebt verwoord.

Kijken zonder oordeel

Kijken zonder oordeel is ook heel krachtig. Een oefening die je eenvoudig kunt doen als je staat te wachten in een winkel, op het station of op het vliegveld: kijk naar iemand om je heen en ontdek of je direct iets van hem/haar vindt. En? Kun je ook kijken zonder dat je iets van de ander vindt? Je ontdekt dan hoe snel we een oordeel hebben, terwijl we de ander niet kennen noch vragen hebben gesteld om de ander te begrijpen.

Voordeel

Wat levert luisteren en kijken zonder oordeel je op? Je kunt op die manier ontdekken wat de ander wil duidelijk maken, de ander krijgt jouw onverdeelde aandacht en zal dat waarderen. Je verbetert de relatie met de ander en tegelijkertijd weet je meer over de inhoud waar het de ander om te doen is. Wanneer ga je het proberen?

Luisteren zonder oordeel
© Alle rechten voorbehouden.
1
0
1